landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Svenska fotbollslandslag i OS

År 1908 ställde Sveriges herrlandslag i fotboll upp i OS för första gången. Detta var de fjärde moderna olympiska spelen och det hölls i London, Storbritannien. OS skulle egentligen hållas i Rom, Italien, men två år tidigare hade en vulkan, Vesuvius haft ett utbrott i Rom och man valde att förflytta de olympiska sommarspelen till London.

Sverige förlorade med 12-1 mot dåtidens gigant Storbritannien och detta är än idag Sveriges herrlandslag i fotbolls största förlust. De slutade på en fjärde plats efter att man hade förlorat med 2-0 mot Holland i bronsmatchen. Det dröjde 16 år innan Sverige fick sin revansch, år 1924 vann Sverige mot Holland i bronsmatcherna. Första matchen slutade oavgjort och då gick man vidare med omspel. I andra matchen vann Sverige med 3-1 och tog sitt första brons. Det dröjde till 1948 innan Sverige vann sitt första OS-guld, spelen hölls återigen i London. Sverige vann med 3-1 mot Jugoslavien i final. År 1952 tog man också brons i de olympiska spelen i Finland efter att ha besegrat tyskarna i matchen om tredje pris.

Damfotbollen gjorde entré år 1996 i OS. USA vann 4 år i rad. Tyskland lyckades bryta trenden år 2016, då man finalbesegrade Sverige. Sverige har totalt ett silver, kommit på sjätteplats 3 gånger och på fjärdeplats en gång.