landslag
svensk fotboll
fotboll
Europeiska mästerskapen i fotboll

Allt om fotbolls-EM


En av de största turneringarna som Sveriges landslag regelbundet deltar i är Europamästerskapet i fotboll, det som i dagligt tal kallas för Fotbolls-EM. Turneringens officiella namn är dock UEFA European Football Championship. Det är en fotbollsturnering som spelas vart fjärde år och som är öppen för landslagen i Europa.

Fotbolls-EM:s historik
Fotbolls-EM har spelats under många år, redan 1960 hölls den första turneringen. De turneringar som spelades före 1968 kallades dock för Europacupen i fotboll för landslag. Därefter har turneringen spelats vart fjärde år och den har växt från att ha varit i mycket liten skala under 1960-talet till att idag vara ett av världens absolut största idrottsevenemang. Faktum är att EM-finalen 2008 följdes via teve av ofattbara 237 miljoner människor runt om i världen! Den som tog initiativet till att anordna ett Europamästerskap i fotboll var fransmannen Henri Delaunay som egentligen lanserade idén redan på 1920-talet, men fick möjlighet att förverkliga den först under 1950-talet då han blivit president för det nybildade UEFA (Europeiska fotbollsförbundet). Tyvärr dog Delaunay redan 1955 och fick därför inte vara med om den första turneringen i Fotbolls-EM. Men den pokal som de deltagande landslagen tävlar om är uppkallad efter honom.

Såhär spelas Fotbolls-EM
Sedan 2016 spelas fotbolls-EM med 24 deltagande lag och dessa 24 lag är indelade i sex olika grupper. För att kunna delta så krävs det därför att man som landslag måste kvala in sig. Kvaltävlingarna börjar spelas långt innan själva slutspelet äger rum. Fram tills 1992 var det åtta lag som deltog i fotbolls-EM varje år. År 2016 hölls det femtonde mästerskapet och antalet deltagare utökades då till 24 och i samband med detta utöäkades även antalet matcher totalt sett från 31 till 51.

Tyskland och Spanien är de mest framgångsrika länderna i Fotbolls-EM
De mest framgångsrika länderna i Fotbolls-EM är Tyskland och Spanien. De har tre stycken EM-guld vardera och Tyskland har dessutom tre stycken EM-silver också. Spanien är det enda land som har lyckats vinna Fotbolls-EM två år i rad, både 2008 och 2012. För Sverige så är den bästa placeringen hittills en semifinalplats i fotbolls-EM 1992. Det första Europamästerskapet i fotboll vanns av Sovjetunionen. Fotbolls-EM 1992 arrangerades i Sverige. Då var det Danmark som vann.