De svenska EM-chanserna
Ett nytt fotbollsmästerskap stundar och Sverige har gått vidare. Nästa sommar arrangeras EM i herrfotboll och till skillnad mot tidigare år är det inte bara en eller två nationer som ska arrangera fotbollsfesten. För första gången någonsin kommer hela tolv nationer att dela på grupp- och slutspelen. Det nya konceptet har fått en hel del kritik, framför allt eftersom det kommer att innebära långa resor för de nationer som inte är ett värdland.
Huruvida de långa resorna kan bidra till att försämra nationernas chanser till avancemang återstår att se. För svensk del har man inte valt att fokusera på mästerskapets upplägg. Istället läggs fokus på att välja ut en trupp som kan ta Sverige längre än vad man någonsin har gått i EM-sammanhang.
Sveriges väl godkända EM-kval
Historiskt har Sverige inte haft några större framgångar i herr-EM. Faktum är att blågult endast har deltagit i sex mästerskap. Landslaget har åkt ut i alla andra kvalspel utom två, vilket var år då Sverige inte ens ställde upp. I år var det annorlunda och Sverige tog sig vidare i kvalet genom en
andraplats i gruppen bakom Spanien. Av de tio spelade matcherna förlorade de endast en, vilket var den första matchen mot Spanien i juni. I övrigt vann de sex matcher och spelade tre oavgjort. De hade de näst bästa målresultaten med totalt 23 gjorda mål och 9 insläppta. Det gav dem en målskillnad på 14 jämfört med Spaniens 26.
Sammanfattat gjorde Sverige ett bra EM-kval. Förbundskaptenen Janne Andersson fick chansen att testa flera nya spelare, vilket förhoppningsvis kommer att göra det enklare för honom att ta ut EM-truppen senare nästa vår. Landslaget fick visserligen en del kritik från sina motståndarlag under kvalet. Både Spanien och Norge lyfte fram att blågult var för defensiva. Istället för att laget fortsatte att arbeta för att göra mål och utöka en ledning blev de försvarande. Efter det första mötet mot Spanien, som slutade 0-3, skrev spansk media att det bara var målvakten, Robin Olsen, som utmärkte sig. Han var den enda spelaren som stod emot Spaniens försök till att avancera. Även om Spanien fick in i 3 mål hade de kunnat bli många fler om Olsen inte hade vaktat målet.
Blågults segrar kom i sin tur mot de sämre rankade lagen Malta, Rumänien och Färöarna. Den mest minnesvärda matchen var den som tog dem till EM. De mötte Rumänien på bortaplan och Sverige vann enkelt med 0-2. Men det var inte enkelt bara för att det rumänska landslaget inte höll kvaliteten. Det var enkelt för att alla i laget under hela matchen jobbade gemensamt mot samma resultat. De skulle bara ta sig vidare och den beslutsamheten syntes i spelet. Det är just den inställningen de behöver ha i de kommande EM-matcherna för att avancera till ett bättre slutresultat än en semifinal, vilket är Sveriges bästa resultat från ett EM (1992).
Förutsättningarna för ett bra slutresultat
EM 2020 är vidöppet. Portugal är regerande mästare men inte förhandsfavoriter. Sverige är vidare med ett föryngrat landslag som både kan bestå av nya spelare och en ny lagkapten. I skrivande stund är grupplottning inte gjord. Den kommande grupplottningen behöver samtidigt inte bli den som gäller i EM. Ett nytt lottningssystem kommer att användas för att kunna inkludera de sista fyra nationerna som blir klara för spel i vår. Det är däremot ett krångligt system och det kan resultera i att hela lottningen måste
göras om helt och hållet.
I skrivande stund finns det inget som pekar mot att Sverige inte skulle kunna slå sina tidigare landslagsrekord och ta sig långt. Efter framgångssagan i VM 2018, där resan slutade i en kvartsfinal mot England, visade de att de kunde besegra lag som på pappret är bättre än dem. Det finns samtidigt ett dröm- och mardrömsscenarion inför gruppspelet. Det bästa för Sverige vore om de hamnade i en grupp med Finland, Italien och Polen, vilket hade inneburit att de hade spelat sina gruppspelsmatcher i Rom och i Baku, i Azerbajdzjan. Det allra värsta scenariot hade varit om de hamnade i gruppen med Irland, Spanien och Frankrike. Matcherna hade då spelats i Bilbao och i Dublin.
Fokus och förbättringar
Vad Sverige måste fokusera på är att spela sitt eget spel. Deras fokus bör ligga på en match i taget och de får inte ryckas med av medias och experters utlåtanden och förväntningar. Målet för Janne Andersson kommer vara att hitta spelare som spelar bra ihop. Det finns flera talangfulla backar, mittfältare och anfallare och några kommer att vara tillbaka från skador. I november rapporterades det till exempel att vänsterbacken Ludwig Augustinsson är tillbaka efter en knäskada. Samtidigt har oerfarna landslagsspelare som Riccardo Gagliolo och Ken Sema fått chansen att visa vad de kan, och imponerat. Målkanonen Alexander Isak är en annan kandidat som det vilar stora förhoppningar på. Däremot blev det bara två EM-kvalmål, varav båda var i matchen mot Färöarna på bortaplan.
Det som däremot kan bli en utmaning är att hitta en lagkapten. Den nuvarande kaptenen Andreas ”Granen” Granqvist kommer att ha hunnit fylla 35 år till EM. Efter VM talades det om att världsmästerskapet kanske var det sista han ställde upp i. Hans flytt tillbaka till Sverige och Helsingborgs IF antydde också på ett stundande avslut. Rollen som lagkaptenen kommer att blir svår att fylla om Granen inte skulle bli uttagen till landslagstruppen. Victor Nilsson Lindelöf, som fick ett gult kort från bänken under den sista kvalmatchen, är en kandidat. Han spelar till vardags i Manchester United, som enligt 888 Sports
premier league odds kan sluta bland de 6 bästa i pågående säsong (1.90). Huruvida försvararen är redo att bli kapten, om Granen petas från landslaget, återstår att se.
Janne Andersson kommer inte enbart att basera uttagningen på hur spelarna presterade under kvalet. Han kommer att titta på deras prestationer i deras vardagsklubbar och hoppas att de inte skadar sig under vintern och våren. Landslaget kommer också att åka på läger inför EM, vilket mycket sannolikt blir till Båstad som under tidigare år. De riktiga spekulationerna och upptaktssnacket inför mästerskapet får därmed vänta ett par månader. Landslaget kommer att presenteras ett par veckor innan EM-avspark den 12 juni.