landslag
svensk fotboll
fotboll
Sverige i EM

Förberedelserna inför sommarens EM-resor


Fotbolls-EM närmar sig med stormsteg. Om du är en av de som lyckades få biljetter till Sveriges gruppspelsmatcher är det dags att börja planera resan. Och den som inte lyckades få biljetter har ännu inte missat tåget. I mars öppnar UEFA sin återförsäljningsplattform där det går att hitta andrahandsbiljetter.  

  Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i den spanska staden Bilbao och i Dublin på Irland. Många svenska supportrar jublade när värdstäderna presenterades. De är båda populära weekendstäder och de har mer att erbjuda än bara fotboll.  

  Bilbao
  Sveriges första match kommer att spelas i den baskiska staden Bilbao den 15 juni. Motståndarna blir givetvis Spanien, vilka anses vara blågults tuffaste motståndare. Matchen kommer att spelas på Estadio San Mamés, som är den spanska fotbollsklubbens Athletic Bilbaos hemmaarena. Det kommer att finnas en fanzone och en Football Village där matcherna kommer att visas på storbildsskärmar. Det är ännu inte bestämt vart dessa kommer att ligga men en trolig plats är den angränsande parken Parque de La Misericordia.  

 

Photo by Neil Martin on Unsplash

  Det går direktflyg mellan Sverige och Bilbao och flygplatsen ligger knappt 13 km från stadens centrum. Bilbao är en hamnstad men för att ta sig till kusten för att sola och bada behöver man göra en kort bil- eller bussresa. Det finns flera kända museer, bland annat Guggenheim, och staden är känd för tapasvarianten pintxos.   

  Dublin
  Det är på Irland som Sverige kommer att spela sina resterande två gruppspelsmatcher. Den gröna ön blev därmed det självklara valet för landslaget att ha sin EM-bas. Sverige kommer att möta Polen och vinnaren från playoff-gruppen B den 19 och 24 juni. Matcherna kommer att spelas på Aviva Stadium, som ligger ca. 2 km från centrum. Här kommer det också att finnas en fanzone och en Football Village, men det är ännu inte bestämt vart de ska ligga. 

 

Photo by Gabriel Ramos on Unsplash

  De flesta väljer att flyga till Dublin men det går att ta färjan från Liverpool. Dublin är en stad för den som gillar historia och publivet. Om du skulle behöva en paus från fotbollen finns det flertalet sevärdheter och aktiviteter.   

  Planera inför resan
    Både Spanien och Irland är med i EU och svenskar behöver endast ett giltigt pass för att kunna resa till länderna. Valutan är däremot euro, så den som vill ha kontanter behöver växla innan avresa. Eftersom det är många som kommer för att se matcherna, både på arenorna och i supporterzonerna, rekommenderas det att boka flyg-, båt- eller tågbiljetter, samt hotell, i god tid. Detta kan vara ett problem för den som inte har hunnit spara ihop till en semesterkassa ännu, men det finns alternativ. Det går att låna pengar snabbt och till och med smslåna trots betalningsanmärkning. Smslån, som även kallas för snabblån, är ofta mindre belopp som snabbt sätts in på låntagarens konto, dagtid som kvällstid. Genom att jämföra långivare går det att hitta lån med en återbetalningstid och ränta som passar just din ekonomi, och som låter dig göra köpet eller betalningen du vill göra snabbt.    

  De som vill vara på plats när Sverige spelar EM kan antingen planera sin egen resa eller boka en paketresa. Oavsett vad du väljer kommer sommaren att bjuda på fotbollsfest – vare sig det är i Spanien eller på Irland.