landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Svenska dam-landslagets historia

Svenska damlandslaget är enligt Fifas ranking ett av de bästa landslagen i världen. Sverige har länge pendlat mellan tredje och sjätte plats och har genom åren tagit flera fina medaljer i stora mästerskap.

Det hela inleddes 1973 då svenska damlandslaget spelade sin första officiella landskamp. Matchen spelades på Åland och motståndarna var Finland. 0-0, blev slutresultatet, men när sedan det nordiska mästerskapet i fotboll för damer drogs igång 1974 var Sverige det klart dominerande laget. 1977-81 vann damerna fem säsonger i rad.

Sverige var även starkt framträdande vid de Europeiska mästerskapen. 1984 vann man, 1987 tog laget silver och 1989 tog Sverige brons. EM 1995 och 2001 slutade med nya silverplatser för det svenska damlandslaget. Båda gångerna blev Tyskland för svåra i finalen. Vi tre tillfällen har laget även hamnat på en delad tredjeplats sedan 1995 då man slopade match om bronset. Sverige har lyckats kvala sig in till EM vid samtliga mästerskap förutom 1991 och 1993, då turneringen enbart hade plats för fyra lag.

Sverige har även plockat medaljer vid VM. Första kom 1991 då Sverige tog brons. Vid VM 2003 slutade Sverige tvåa. Men därefter gick det trögt och Sverige fick se nation efter nation springa om i utvecklingen. Varken VM i Kina eller OS i Kina 2007 respektive 2008 blev någon lycka för de svenska damerna som åkte ut tidigt ur turneringen. Däremot kom man igen vid VM 2011 där man tog sig till en bronsplats. Sammanlagt har det svenska damlandslaget varit med och spelaat i samtliga världsmästerskap.

En ytterligare stor turnering för damlandslaget är den som spelas i de Olympiska Sommarspelen. Hit har Sverige kvalificerat sig varje år genom att bli ett utav de bättre europeiska lagen vid det föreliggande världsmästerskapet. 2016 tog man ett silver i den stora finalen mot Tyskland.