landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Svenska hockeylandslaget

Precis som i fotbollens värld så har Sverige ett mycket populärt landslag inom ishockey. Det svenska hockeylandslaget brukar gå under namnet Tre Kronor, där namnet är förknippat med den logotyp som pryder deras matchtröjor. Landslaget har existerat sedan 1920 och gjorde sin premiär i de Olympiska spelens turnering samma år. Under de nästan 100 åren som gått sedan starten har laget växt och blivit ett utav de bästa landslagen i världen.

Tre Kronors meritlista
Under åren så har hockeylandslaget tagit hem en hel del tunga medaljer. Bland annat har det blivit en stor mängd VM-medaljer, där flera utav dem varit guld. Senast det gick hela vägen var vid VM 2017 där man besegrade Kanada i den slutliga finalen som gick till straffar. I skrivande stund har det blivit totalt 46 medaljer, varav 10 guld, 19 silver och 17 brons.

Också i de olympiska vinterspelen har man gjort ett bra jobb. Under åren har det blivit 9 medaljer, där man 1994 och 2006 tog hem guldet. Den senaste gången vann laget även VM-guld samma säsong och blev därmed det första laget någonsin att göra detta.

En ytterligare turnering som laget deltar i varje säsong är Euro Hockey Tour, som skulle kunna liknas med en världscup för hockeylandslag. Turneringen i sig är inte en enstaka tävling, utan här räknas poängen som landslaget får med sig ifrån turneringarna Sweden Hockey Games, Karjala Cup, Channel One Cup och Carlson Hockey games in. Det är endast fyra nationer som är med och gör upp i EHT, men det händer ibland att andra lag gästar de olika turneringarna. Sverige har hittills vunnit fyra säsonger utav Euro Hockey Tour.

Juniorlandslaget
Förutom det stora landslaget har Sverige även ett juniorlandslag i ishockey. Här deltar spelare under 20 år och laget brukar i folkmun kallas för juniorkronorna. Det är här som morgondagens stora stjärnor spelar och får känna på hur en karriär inom elithockeyn fungerar. Den turnering som detta lag siktar in sig på är junior hockey VM som spelas varje år någon gång kring årsskiftet. En hel del medaljer har det hunnit bli här, varav två utav dessa är utav valören guld.

I och med att mästerskapet pågår under en period på året då många är hemma och lediga har JVM, eller U20 MM som den också brukar kallas, blivit en del av den svenska jultraditionen. På annandagen drar hockeyfesten igång och då mästerskapet ofta hålls i Nordamerika kan matchtiderna bli något obekväma. Men det är det som är hela charmen med att följa JVM. Tänkt dig att fira in det nya året och efter tolvslaget slå igång TV:n för lite härlig hockey. En bättre start på året kan man knappast få som supporter!

Damlandslaget
Också det svenska damlandslaget i ishockey har skördat en del stora framgångar under åren. Även dem brukar gå under ett smeknamn influerat utav de tre kronorna och här är det då damkronorna som gäller. I VM, som spelas varje år med undantag för de år som OS spelas, har man lyckats vinna två brons och i OS har det hittills blivit ett silver och ett guld för laget. Inom damhockey så är det USA och Kanada som dominerar guld-ligan såväl inom VM som OS.