landslag
svensk fotboll
fotboll
Sverige i EM

Vilka mästerskap har landslaget bäst chans att vinna?


Källa: Unsplash

Fotboll är idag den absolut största sporten när det kommer till utövare och publiksiffror i Sverige. Intresset har möjliggjort stora satsningar inom svensk fotboll som levererat stjärnor som Zlatan, Fredrik Ljungberg, Henke Larsson och Patrik Andersson. Även om Allsvenskan inte har nått en större internationell nivå, har det svenska landslaget imponerat på den globala fotbollscenen. Trots de fantastiska insatserna av landslaget som lett till många slutspel är pokalhyllan ganska mager. Vilka är då de mästerskap som det svenska landslaget har bäst chans att vinna?

Europamästerskapet
Det svenska landslaget har än så länge endast lyckats ta sig till semifinal år 1992. Under november 2020 drar EM igång igen och Sverige har hamnat i en tuff grupp med både Spanien och Polen som motståndare. Ska man ha odds på fotboll i åtanke är chansen att Sverige vinner kommande EM otroligt liten. Nuvarande odds att Sverige ska vinna ligger på 126.00 jämfört med Spanien som har 8.50. Men den nuvarande truppen är ung och vass med lovande spelare som Alexander Isak, Robin Quaison och Kulusevski. Efter kvalmatchen mot Rumänien nämnde sportexperten Daniel Nannskog till SVT att Sveriges prestation var bland det bästa han sett.Världsmästerskapet
Sverige har hittills lyckats ta en silvermedalj och två bronsmedaljer i fotbolls-VM. Trots detta har det svenska landslaget lyckats ta sig till slutspelet hela åtta gånger. Faktum är att endast åtta olika länder har vunnit VM-guld med Brasilien i toppen. I det senaste mästerskapet hamnade Sverige i en tuff grupp med både Nederländerna och Frankrike som motståndare. Men efter nya beslut från UEFA kan Sverige ha större chanser att ta sig till VM 2022. Sverige är just nu Europas tionde bäst rankade lag i FIFA:s ranking. Lyckas vi behålla den placeringen blir laget toppseedade i VM-kvalet. Beroende på vilken grupp Sverige hamnar i finns goda chanser att ta sig till ett slutspel – men inga större förhoppningar läggs för ett VM- guld 2022.
 VM-silver: Stockholm, 1958
 VM-brons: Rio de Janeiro, 1950
 VM-brons: Pasadena, 1994

Olympiska Spelen
Det svenska herrlandslaget har lyckats ta tre medaljer i OS. Den viktigaste är så klart OS-guldet som Sverige tog hem efter en 3-1 seger mot Jugoslavien. Landslagets dåvarande lagledare var Rudolf ”Putte” Kock som även var med att erövra VM-bronset 1950 och OS-bronset 1952. De olympiska spelen har i stort sett varit mästerskapet som det svenska landslaget har haft bäst förutsättningar för. Svenska herrarna kvalade inte till OS 2020 utan får heja på det svenska damlandslaget som kvalificerade med Storbritannien och Nederländerna. Damlandslaget tog sin första OS-medalj 2016 efter en förlust i finalen mot Tyskland. Sverige har goda förutsättningar att ta sig till slutspel och få chans till OS-guld i Tokyo.
 OS-guld: London, 1948
 OS-brons: Paris, 1924
 OS-brons: Helsingfors, 1952

""Swedish fans"" (CC BY 2.0) by Blondinrikard Fröberg 

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har tagit det svenska landslaget längre än vad många förutspådde. Dessutom har vi fått se unga och talangfulla spelare visa framfötterna efter att veteraner som Toivonen lämnat laget och Granqvist som spelar inte för tillfället på grund av skada. Framtiden ser ljus ut för Sveriges landslag och vi ser fram emot att se dem spela.