landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Svenska herr-landslagets historia

Fotbollen växte sig stor runt sekelskiftet 1900 och det ledde till att även länderna bildade egna landslag. Sveriges första landskamp spelades 1908 och det var mot Norge, seger 11-3. Det var just de nordiska länderna Norge, Danmark och Finland som Sveriges landslag mötte i de flesta matcherna fram till 1920-talet, med vissa undantag. 1916 kom exempelvis USA till Stockholm för att möta Sverige, en match som USA vann med 3-2.

Sverige blev snabbt bättre och bättra och när OS avgjordes i Paris 1924 slutade Sverige på tredje plats. Sverige ställde inte upp i det första Världsmästerskapet 1930, men fyra år senare då VM avgjordes i Italien fanns laget med. Sverige började bra med att slå ut favoriten Argentina, men föll sedan mot Tyskland.

Olympiska Spelen i Berlin 1936 är ett svart ögonblick inom svensk landslagsfotboll. Sverige blev utslaget av Japan i första omgången. 3-2 blev det till Japan och Sven Jerring levererade ett klassiskt radioreferat om ”japaner, japaner, japaner”. Två år senare tog Sverige revansch vid VM i Frankrike där man slutade på fjärde plats efter förlust i bronsmatchen mot Brasilien.

Svenska fotbollslandslaget tog in på övriga länder under andra världskriget. Eftersom Sverige stod utanför kriget spelades det fler landskamper i Sverige än i övriga länderna. Sverige var även ett av få länder som mötte Tyskland under kriget, och matchen spelades i Berlin.

Att Sverige hade dragit fördelar av kriget gentemot de andra landslaget märktes kort därefter. 1945 besegrades Norge med 10-0 i en landskamp. Och 1948 vann Sverige sensationellt OS-guld i London efter att i finalen besegrat Jugoslavien. Sverige hade på den tiden ett riktigt starkt landslag med stjärnor som Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm.

Dessa blev sedan proffs i Italien och eftersom svenska förbundsledningen bestämt att landslaget endast skulle bestå av amatörspelare fick denna supertrio inte delta vid VM 1950. Trots det lyckades Sverige ta brons i denna turnering och samma medalj blev det vid OS i Helsingfors två år senare.

1958 är dock det hittills största året i svensk fotbollshistoria. Då arrangerade Sverige VM-turneringen och eftersom utlandsproffs numer var tillåtna mönstrade Sverige ett riktigt starkt lag (se laget på statistik-sidan). Sverige slog bland annat regerande världsmästarna Västtyskland och nådde finalen där Brasilien till slut blev för svåra. Men ett VM-silver är Sveriges hittills främsta bedrift på landslagsnivå.

Därefter hade Sverige ett tungt decennium och det var först då Georg ”Åby” Ericson blev förbundskapten 1971 som Sverige skördade nya framgångar. Bland annat besegrades Brasilien för första gången, 1-0, i en landskamp 1973. Vid VM i Västtyskland året efteråt slutade Sverige på femteplats. Sveriges stora stjärna då var Ralf Edström som gjorde ett berömt volleymål vid förlustmatchen mot värdnationen. En annan svensk spelare som hamnade i fokus var Staffan Tapper som missade en straff i ett avgörande läge mot Polen.

Under slutet av 1970-talet och i stort sett hela 1980-talet gick det trögt för svensk landslagsfotboll, något märkligt eftersom IFK Göteborg under denna period skördade stora framgångar i Europaspelet. Vid kvalet till VM 1982 kom Sverige efter Skottland och Nordirland och vid EM-kvalet två år senare föll Sverige mot Rumänien. Sverige missade även VM 1986 vilket ledde till att förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson avgick.

Olle Nordin tog över och han förde Sverige till VM 1990 i Italien. Det blev dock ett nytt fiasko för Sverige som föll i samtliga gruppspelsmatcher med 1-2, bland annat mot Costa Rica. Det är enda gången hittills som Sverige inte tagit någon poäng i VM.

Räddningen för ett landslag på fall var hemma-EM 1992. Nya spelare som Tomas Brolin skolades in och Sverige tog sig till semifinal där Västtyskland blev för svåra. Framgångarna 1992 ledde till ännu större framgångar två år senare vid VM i USA. Anförda av Brolin, Martin Dalin, Kennet Andersson, Stefan Schwarz, Patrik Andersson och Thomas Ravelli tog sig Sverige vidare från gruppen efter seger mot Ryssland och oavgjort mot Kamerun och Brasilien. I åttondelsfinalen besegrades Saudiarabien med 3-1 och efter en dramatisk uppgörelse med Rumänien var Sverige framme i semifinal. Där blev Brasilien för svåra, men Sverige tog sig samman i bronsmatchen och körde över Bulgarien med 4-0.

Det var Sveriges största framgång sedan 1958, men precis som efter den framgången fick Sverige en djup baksmälla. Sverige missade två mästerskap i rad och därför lämnade Tommy Svensson som förbundskapten, Tommy Söderberg ersatte och fick senare sällskap av Lars Lagerbäck. Sverige tog sig till EM 2000, men gjorde en oerhört blek turnering där den enda poängen kom i en 0-0-match mot Turkiet.

Sverige tog sig även till VM 2002 där laget hamnade i ”dödens grupp” tillsammans med England, Argentina och Nigeria. Sverige gick sensationellt obesegrat genom den efter seger över Nigeria och oavgjort mot England och Argentina, där bland annat Anders Svensson sköt en magisk frispark mot Argentina. Sverige blev dock utslaget i åttondelen mot Senegal efter avgörande i förlängning.

Vid EM i Portugal 2004 tog sig även då Sverige vidare från gruppspelet efter bland annat 5-0 mot Bulgarien där Henrik Larssons språngnick senare utsågs till tidernas svenska landslagsmål. Men i kvartsfinalen blev det respass mot Holland, som vann på straffar. Historien upprepade sig vid VM 2006. Sverige tog sig vidare från gruppspelet, men åkte sedan ut direkt, den här gången mot värdlandet Tyskland.

Sverige gjorde ett starkt kval till EM 2008 och förväntningarna var höga på att Sverige den här gången skulle gå länge när de deltog i det femte raka mästerskapet. Men efter förluster mot Spanien och Ryssland blev Sverige utslagna redan i gruppspelet.

I VM-kvalet till 2010 års mästerskap kom Sverige på en tredjeplats i sin kvalgrupp och missade därmed avacemang. När det istället var dags att kvala till EM 2012 gick Sverige vidare som bästa grupptvåa vid kvalet och hamnade i turneringen i samma grupp som England, Frankrike och Ukraina. Med en vinst och två förluster hamnade laget sist i sin grupp och åkte därmed ur turneringen.

När man skulle kvala till fotbolls VM 2014 hamnade man åter igen på en andraplats i sin grupp och gick därmed vidare till play-offspel där man ställdes mot Portugal. Dubbelmötet slutade i förlust och man missade därmed mästerskapet ännu en gång. När det sedan var dags att kvala till EM 2016 gick man åter igen till play-off, där man segrade mot Danmark och fick en plats i turneringen. Dock upprepade sig gruppspelet ifrån 2012 och mån åkte ännu en gång ur turneringen som sist placerade lag i guppen.