landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Spännande svensk fotboll- blir det VM i Qatar 2022 för herrlaget?

Det blir en spännande vår för Sveriges herrlag som ska möta Tjeckien i playoff för VM i Qatar år 2022. Eftersom Sverige slutade tvåa bakom Spanien i VM-kvalgruppen kommer det krävas att Sverige vinner två playoff-matcher. Det kommer troligen finnas betting bonusar om du är intresserad av att spela på matcherna, glöm inte jämföra olika erbjudanden från olika bolag.


Vinner Sverige över Tjeckien blir det än mer spännande. Då kan svenska herrlandslaget spela på bortaplan mot Ryssland eller Polen. Förbundskapten Janne Andersson tror det kan bli tufft men inte omöjligt att ta sig till Qatar. Sverige måste vara på topp för att vinna över Tjeckien och kunna möta antingen Ryssland eller Polen.


Oavsett om det blir Polen eller Ryssland blir det spännande fotboll. Det blågula laget skulle troligen ha bättre förutsättningar mot Ryssland men i fotboll kan allt hända. Framför allt när matcherna spelas på bortaplan. Blågula laget kommer få kämpa hårt oavsett vilka de möter vid en vinst mot Tjeckien.


Fördelen är att Sverige slipper spela playoff mot Italien och Portugal, då hade troligen chanserna att ta sig till VM varit mindre. Sverige har tidigare vunnit över Polen i senaste EM. När det kommer till Ryssland har Janne Andersson historiskt lett blågula laget till både oavgjort och vinst.


VM i Qatar, ett annorlunda VM


VM i fotboll brukar normalt spelas på sommaren under juni och juli. Det vore en omöjlighet i Qatar eftersom temperaturen sommarmånaderna ligger på runt 40 grader. Därför spelas VM- matcherna i november och december. Exakta datum är den 21 november till den 18 december, finalen den 18 december sammanfaller med Qatars nationaldag.


VM i Qatar 2022 är minst sagt omdiskuterat och det har förekommit många skandaler. Framför allt är det skandalerna kring hur gästarbetare behandlas. Tyvärr har många gästarbetare som bygger arenorna avlidit, ungefär 6 500 personer omkommit. Det har även rapporterats om slavliknande förhållanden och barnarbete vid byggandet.


Vidare har även journalister som granskat gästarbetarnas arbetsvillkor arresterats. Till och med två norska journalister greps och var frihetsberövade i 32 timmar. FIFA:s beslut att tilldela Qatar ett VM i fotboll har kritiserats från många håll.


Några menar att det bästa vore att bojkotta VM men samtidigt menar andra att är det bättre att belysa frågorna om hur länder tilldelas stora idrottsevenemang. Kina står bland annat värd för OS i Peking 2022.