landslag
svensk fotboll
fotboll
Läs om det svenska dam- & herrlandslaget!

Svenska fotbollstränare

Sverige har genom tiderna haft många framstående tränare – både för de svenska herr- och damlandslagen samt i utlandet för storklubbar och landslag. Det finns många sätt att bedöma hur bra en tränare är. Givetvis kan man först se till meriterna – det är ju trots allt resultaten som talar i slutändan. Men en tränare är också en ledare vars spelfilosofi, moral och ambition skall lämna ett starkt intryck på laget. Även om en tränare inte vunnit VM behöver det inte nödvändigtvis innebära att han eller hon inte gjort en betydande insats för sin klubb eller sitt landslag. Här följer en genomgång av några av de allra mest betydelsefulla tränarna från Sverige.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson
Den allra mest omtalade och meriterade svenska tränaren är Sven-Göran ”Svennis” Eriksson. Hela 17 ligaklubbstitlar från Sverige, Portugal och Italien har Svennis hunnit vinna mellan 1979-2000. Under 2000-talet kom Svennis att fokusera mer på den engelska fotbollen och hamnade direkt i rampljuset massmedialt genom sitt förbundskaptensuppdrag för England. Eftersom Svennis spelfilosofi - liksom hans nära vän och assisterande tränare Tord Grip - matchade den engelska modellen med en 4-4-2 uppställning kom han att snabbt bli omtyckt. Efter en 5-1 vinst över självaste Tyskland på bortaplan satte Svennis omedelbart sin respekt i England. Under Svennis tog sig England till samtliga VM- och EM-slutspel där man förlorade knappt mot Brasilien (2002) respektive Portugal två gånger (EM 2004 och VM 2006). Efter ett avslutat samarbete med det engelska fotbollsförbundet fortsatte Svennis sin tränarkarriär i England och Manchester City. Därefter följde en kort sejour för det mexikanska landslaget varefter Svennis återvände till England och klubben Notts County (som klubbdirektör). Mellan 2010 till 2014 tränade Svennis Elfenbenskustens landslag, Leicester City, BEC Tero Sasana (Thailand), Al-Nasr (Dubai), Guangzhou (Kina) och Shanghai SIPG. Numera är Svennis huvudtränare i kinesiska Shenzhen FC.

Pia Sundhage
Den mest framgångsrika svenska damtränaren var också en av de bästa anfallarna i det svenska damlandslaget genom tiderna – vi talar förstås om Pia Sundhage. Få svenska damspelare kan mäta sig med Sundhages CV. Efter en lång karriär med lag som Jitex, Öster, Hammarby och italienska Lazio samt en landslagskarriär med 71 gjorda mål på 146 A-landskamper, började Pia sin tränarkarriär i Hammarby IF 1992 – som spelande tränare. Därefter blev hon assisterande tränare i Vallentuna BK och AIKs damer för att sedan ta steget över Atlanten. Pia tackade nämligen ja till ett assisterande tränarjobb för Philadelphia Charge i den nybildade amerikanska ligan Women’s United Soccer Association (WUSA) – den första riktiga professionella amerikanska damligan i fotboll. Efter några år som i Philadelphia tog Sundhage ett huvudtränarjobb i Boston Breaker för att samma år (2003) vinna ligan och dessutom bli årets tränare i WUSA. Efter en kort sejour i Sverige 2005-2006 blev Pia assisterande coach för det kinesiska landslaget under VM 2007. I slutet på samma år fick Pia en förfrågan om att blir huvudtränare för det amerikanska damlandslaget, vilket hon gladeligen accepterade. Detta ledde till två OS-guld och ett VM-silver mellan åren 2008-2012. Pia kände därefter att det var dags att flytta tillbaka till Sverige. Tajmingen kunde inte bli bättre eftersom Pias dröm att bli huvudtränare för det svenska damlandslaget hade gått i uppfyllelse. Från september 2012 tog hon över arbetet från Thomas Dennerby som förbundskapten för Sveriges damlandslag. Fram till sommaren 2017 coachade hon laget och tog dem till ett OS-silver 2016 och ett EM-brons 2013.

Tommy Svensson
Den senaste gången Sverige hade en stor VM-framgång i fotboll var 1994 i USA. Det var då huvudtränaren Tommy Svensson tog Sverige till bronsmedaljen, vilket av uppenbara skäl också gav det svenska landslaget ett Bragdguld. Tommy är son till den svenska storspelaren Stig Svensson och dessutom farbror till landslagsbacken och ex-proffset Joachim Björklund. Som fotbollspelare har Tommy både spelat i landslaget och i Allsvenskan för Östers IF. Efter drygt sju år med det svenska landslaget (1991-1997) fortsatte Tommy sin tränarkarriär i sin forna klubb Östers IF och en kort tid i Tromsø IL.

Lars Lagerbäck
Katrineholmssonen Lars ”Lasse” Lagerbäck var både assisterande tränare och huvudtränare för det svenska landslaget 1998-2009. Efter flera års starka insatser och genom att kvalificera Sverige till både VM-och EM-slutspel, slutade tiden med svenska landslaget i moll. I och med ett missat VM-slutspel 2010 valde Lagerbäck att avgå. Nästa tränaruppdrag blev att leda Nigerias landslag under samma VM-slutspel. Det blev ingen storsuccé för Nigeria som hamnade i en svår grupp, men Lagerbäck fick ändå en propå om ett förlängt kontrakt som dock avböjdes. I stället tackade Lagerbäck ja till att leda Islands landslag. Samarbetet startade mycket bra och laget tog sig till den sista kvalificeringsrundan inför VM 2014. Dessvärre var Kroatien starkare i två tuffa matcher. Däremot tog Lagerbäck laget till till första europeiska mästerskap, vilket även blev det som han avrundade sin tid på Island med. Från och med 2017 tränar han istället Norges herrlandslag.