landslag
svensk fotboll
fotboll
Världsmästerskapen i fotboll

Allt om fotbolls-VM


Fotboll är en sport som spelas i hela världen och ett utmärkt sätt att mäta vilken nation som är den främsta inom sporten är ett världsmästerskap. Fotbolls-VM är ett arrangemang som engagerar fotbollsfantaster ifrån hela världen och som alltid blir en stor och omtalad folkfest.

Fotbolls-VM:s historik
Första gången som världsmästerskapet i fotboll arrangerades var 1930 i Uruguay. Detta satte startskottet för traditionen med ett mästerskap för världens bästa landslag som återkommer var fjärde år. De enda åren som spelen har fått ställas in var två gånger kring andra världskriget, men utöver detta har spelen traditionsenligt arrangerats. Första året deltog endast 13 nationer och idag har tävlingen växt till att låta 32 länder delta. Dock är det över 200 länder som inför mästerskapet ger sig in i de olika kvalen för en chans att få vara med. Trots att alla världens länder kan vara med i VM så dröjde det ända till 2002 innan spelen arrangerades utan för Europa eller Amerika.

Såhär spelas Fotbolls-VM
Totalt finns det plats för 32 lag att delta i mästerskapet. Ett visst antal platser delas ut till de olika världsdelarna, där kval i sin tur arrangeras för att besluta om vilka lag som får åka. Europa har rätt till 13 platser i mästerskapet och dessa plockas ut med hjälp av klassiska gruppspel. De kvalande länderna delas upp i grupper där alla möter varandra på både borta- och hemmaplan. Samtliga gruppvinnare får en direktbiljett till VM, medan de bästa grupptvåorna får göra upp i play-off matcher om de sista platsena. Ett liknande kvalupplägg spelas i samtliga världsdelar, men är då anpassat till hur många länder som kvalar.
När alla 32 lag är uttagna lottas de deltagande länderna in i åtta grupper om fyra lag. Mästerskapen inleds sedan med att alla lag i grupperna möter varandra en gång. Efter detta går de två bästa lagen ifrån gruppspelet vidare till ett klassiskt slutspel med kvartsfinaler, semifinaler samt final och bronsmatch. Här kan i stort sätt vad som helst vinna och det har under åren vid flertal tillfällen hänt att favorittippade lag har blivit utslagna av lag som itne så många trott på.

De största framgångarna
Det landslag som under åren har vunnit flest världsmästerskap är Brasilien med fem guldmedaljer. Flest medaljer över lag har dock Tyskland med totalt 12 pallplatser. Sverige har lyckats få med sig tre medaljer varav en silvermedalj och två bronsmedaljer. Silvret knep man på hemmaplan 1958 mot Brasilien och bronsen kommer ifrån VM 1950 och 1994. Inför VM 2014 föll Sverige på mållinjen i kampen om att få en plats i turneringen. Efter det vanliga kvalet gick man vidare till ett play-off spel mot Portugal som dock besegrade det svenska laget och fick resa till Rio.