landslag
svensk fotboll
fotboll
Sverige i EM

Sveriges deltagande i EM genom Åren


Sverige har tagit sig vidare till EM i fotboll 2020. Det markerar den sjunde gången som herrlandslaget kommer att delta i huvudspelet.

Europamästerskapet i fotboll är ett ungt mästerskap och yngre än vad många kan tro. De första upplagorna spelades mellan 1958-1964 och gick under namnet Europacupen för landslag. Då såg turneringen inte ut som den gör idag och många anser att EM inte började att spelas på riktigt förrän efter 1960. Det är oftast från det året som statistiken räknas. 

För Sveriges del spelar det ingen större roll när EM började att spelas. Första gången Sverige deltog var 1992, och som det går att läsa på https://www.svenskfotboll.se/ har herrlandslaget inte haft några större framgångar. 

Flera misslyckade kval
Sverige var frånvarande från EM under de första upplagorna. Fotbollsförbundet valde att inte ställa upp 1960. Istället valde man att satsa på EM 1964 men åkte ut i kvalet. Samma resultat väntade fram till 1988. Då valde förbundet återigen att inte ställa upp. 

1992 och framåt
Det dröjde fram till 1992 innan Sverige fick ställa upp i slutspelet och det var då som svenska folket började att bli intresserade av mästerskapet. Det här året behövde landslaget inte kvala, eftersom de blev direktkvalificerade genom Sveriges arrangörskap. Till skillnad mot idag deltog endast åtta nationer i slutspelet. Sverige vann sin grupp, men förlorade i semifinalen mot Tyskland med 2-3. Hela mästerskapet vanns av Danmark. Flera av spelarna som deltog i EM 1992 var med när Sverige tog VM-brons 1994, bland andra Tomas Brolin och Tomas Ravelli. 

1996 blev det återigen inget EM och landslaget åkte ut i kvalet. Det dröjde till 2000 innan Sverige lyckades ta sig igenom ett kvalspel. EM-sviten blev tyvärr kort och Sverige hamnade sist i sin grupp. 2004 hade landslaget en av sina största EM-framgångar och de tog sig till kvartsfinal. Zlatan blev också namnet på allas läppar när han gjorde mål genom en osannolik cykelspark i matchen mot Italien. EM-sagan slutade med straffar mot Holland, som vann med 5-4.  

2008, 2012 och 2016 gick Sverige vidare till EM men åkte ut i gruppspelen. Nu väntar EM 2020 och förhoppningarna är enligt https://www.aftonbladet.se/sportbladet/ höga.  

Utsikten för 2020
Sverige slutade på en andraplats i kvalgruppen och det räckte för en direktplats till EM 2020. Det blir den sextonde upplagan av mästerskapet och till skillnad mot tidigare år kommer det att arrangeras i totalt 12 nationer. Det nuvarande herrlandslaget har kallats för det ”föryngrade” laget, vilket syftar på att flera av spelarna är under 30 år. Inför EM-kvalet var det många som tvivlade på de unga spelarnas kapacitet. Det tvivlet är nu ett minne blott. Oddset för att vinna hela EM är däremot inte på svenskarnas sida. Enligt https://www.betfair.se/ är oddset för svensk seger 101.0. Istället är det England (5.0) och Frankrike (5.0) som är förhandsfavoriter. England har aldrig tidigare tagit en medalj i EM-sammanhang, medan Frankrike har blivit EM-mästare två gånger (1984 och 2000).  

 

Genom åren har Sverige fostrat flera duktiga fotbollsspelare men tyvärr har deras individuella prestationer inte visat sig i landslagssammanhang. Det nya landslaget kan vara annorlunda och 2020 kan mycket väl bli Sveriges EM-år.