landslag
svensk fotboll
fotboll
Sveriges herrlandslag i fotboll

Daniel Sundgren till landslaget: "En stor ära"


Högerbacken Daniel Sundgren ansluter sig till landslaget inför det kommande VM-kvalet. Sundgren är i skrivande stund 30 år gammal, och detta är första gången han får chansen att framträda Sverige på världsscenen, något han själv beskriver som "en stor ära". Vad innebär detta för landslaget?

Hur kan en bra insats från Sundgren påverka landslagets chanser till vinst?

Sundgren spelar idag för den grekiska fotbollsklubben Aris. Han har utgjort ett bra tillägg till laget, men inte lyckats göra några mål, vilket kanske inte är så underligt med tanke på positionen. Tidigare hade högerbacken spelat för AIK, mellan 2016 och 2019. I 90 matcher lyckades han under den perioden göra 10 mål. Prestationen har alltså inte varit strålande på senare tid, men Sundgrens unika talanger kan komma att bli ett riktigt stort plus för landslaget i de kommande matcherna.

Oddsen för Sverige, exempelvis på Snabbare har inte ändrats något märkbart sedan tillägget av Sundgren, men oddsen talar förstås inte hela sanningen. Sundgren ersätter Emil Krafth, som är blivande pappa och inte längre kan medverka som högerback. Med tillägget av Sundgren ser landslaget minst lika starkt ut, och har god chans att vinna VM i nästa år, oddsen till trots.

Det är redan den 30:e augusti som herrlandslaget samlas igen i Stockholm. Schemat framåt ser hektiskt ut, med kvalmatcher mot både Grekland och Spanien. Dessutom finns en träningskamp mot Uzbekistan på agendan. Det blir alltså en tuff start för Sundgrens karriär inom landslaget, men press och stress är något som högerbacken är van vid sedan tidigare. En bra insats från Sundgren kan komma att spela en avgörande roll i de uppkommande matcherna.

Tidigare hälsoproblem en oro

November 2017 drabbades Sundgren av en blodpropp i lungorna, även kallat lungemboli. Detta påverkade förstås hälsan något oerhört, och blev en riktig skräck både för Sundgren själv och lagkamraterna i AIK. Det dröjde nästan ett år innan högerbacken kunde återvända till vanlig träning med AIK, och vägen framåt blev något svår att förutspå. I dagsläget känner han sig på topp igen. Sundgren hoppas att hans tid i Aris och hans framtida insatser i landslaget kommer visa världen att han är tillbaka i form efter hälsoproblemen.

En dröm sedan länge

Sundgren har aldrig fått medverka i landslaget förut, och beskrev det som både en ren ära och en stor dröm att äntligen få spela med Sveriges främsta fotbollsspelare. Att bli uttagen till landslaget är något han sett fram emot under en längre tid, och Sundgren lovar att göra allt han kan för att, tillsammans med de nya lagkamraterna, leda Sverige till vinst i matcherna framöver.

Sammanfattning

Emil Krafth blir snart pappa, och Daniel Sundgren ersätter honom som högerback. Sundgren beskriver uttagningen till A-landslaget som "En stor ära" och hoppas på ett riktigt bra VM för Sverige i nästa år. Vägen framåt ser tuff ut, särskilt med tanke på Sundgrens tidigare hälsoproblem, men förhoppningsvis blir det en lovande start för Sundgren i VM- kvalmatcherna.